SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilość białka

  • [...] dla sportowca wydają się azotany. Buraki są ich bogatym źródłem, a ich wchłanianie wynosi prawie 100%. Ekstrakty z buraka czerwonego z reguły zawierają bardzo dużą ich ilość, którą w inny sposób trudno byłoby spożyć wraz z pożywieniem. Ekstrakt z buraka czerwonego znany jest podobnie jak arginina i cytrulina, ze zdolności do zwiększania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1435 Data: 2021-05-12 10:38:02
  • [...] godzin. Według badania Elizabeth G. Frame i in. po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) nawet do 8 h po zakończeniu posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). Ustrój człowieka ma określony próg wysycenia W związku z tym, czy można poważnie traktować doniesienia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3279 Data: 2021-07-20 09:49:16
  • [...] 85%x5 2. tydzień: trójki – 80%x3, 85%x3, 90%x3 3. tydzień: 5/3/1 – 75%x5, 85%x3, 95%x1 4. tydzień: regresja – 60%x5, 65%x5, 70%x5 Wykorzystany podział procentowy prezentuje ilość obciążenia, którego wyznacznikiem jest 1 powtórzenie maksymalne. Przykład, gdy wyciskamy 100 kg na klatę, 1 tydzień piątek, wykonujemy kolejno obciążeniem 75 kg, 80 kg, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50831 Data: 2018-03-25 19:00:36
  • Białko kazeinowe, czy serwatkowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6909 Data: 2018-04-16 11:11:12
  • Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2662 Data: 2021-02-15 08:14:24
  • Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1233 Data: 2023-01-02 07:03:55
  • Można by skwitować, iż kulturyści umierali i będą umierać, jednak warto by się zastanowić, dlaczego tak się dzieje. W tekście posłużę się celowymi skrótami, ponieważ szczegółowe opisy zajmują zbyt wiele miejsca.  Nadmierna waga - śmierć na raty W końcu warto zaznaczyć, iż serce pompuje krew całą dobę i u kulturystów mięsień jest poddany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2088 Data: 2023-08-22 11:37:20
  • [...] ma wielorakie przyczyny (np. mechaniczny ucisk w stopach w czasie biegu) . Dlatego taką rewolucję np. w kolarstwie spowodowały III generacje EPO. EPO drastycznie zwiększa ilość hematokrytu. Podobne efekty daje większość SAA np. anapolon czy testosteron – mają wpływ na poziom hematokrytu oraz hemoglobiny. Jakie szkody zdrowotne wyrządza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4668 Data: 2017-03-28 11:42:19
  • Greg Doucette to znany zawodnik mający swój kanał YouTube. Kiedyś miał przykrą wpadkę związaną z przemytem sterydów i innych środków dopingujących (rzekomo wartych 250 tys. dolarów, co wydaje mi się 10-krotnie przesadzoną kwotą). Kosztowało go to tysiące dolarów. W odróżnieniu od większości kanałów w tym serwisie, Greg opiera się na ponad 30 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11492 Data: 2020-05-02 11:39:54
  • [...] już teraz”) czy też do diet polegających na głodzeniu się. Jakie na spalanie tłuszczu wpływają proporcje makroskładników? Przykład praktyczny: czy korzystniejsza jest duża ilość protein, czy niska ilość węglowodanów przy redukcji tkanki tłuszczowej? W badaniu wzięło udział 132 uczestników w średnim wieku 50 ± 12 lat, wadze ciała 107 ± 20 kg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15614 Data: 2017-12-03 12:42:58
  • [...] ćwiczeń pozwoliło na odwrócenie tego negatywnego trendu (ale w niewielkim stopniu), w grupie diety wegetariańskiej odnotowano większy spadek ilości tkanki tłuszczowej, ilość tkanki tłuszczowej podskórnej zmniejszyła się podobnie przy obu rodzajach diety, ilość tkanki tłuszczowej za powięzią zmniejszyła się w sposób istotny tylko w grupie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4667 Data: 2018-10-11 13:35:34
  • Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19739 Data: 2018-08-21 15:30:40
  • Dietetyczne pułapki czyhające na sportowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8022 Data: 2019-10-06 19:23:16
  • Ile kalorii na masie, redukcji, podczas odchudzania?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są dokładnie takie same, jak wcześniej (14,4% białka, 55,2% węglowodanów, 30,4% tłuszczów). W kulturystyce z reguły sugeruje się nieco wyższą podaż białka i nieco mniejszą ilość tłuszczów (poza modnymi dietami low-carb). Ponadto, tak duża ilość węglowodanów jest zarezerwowana dla naprawdę ciężko trenujących osób. Większości ludzi wystarczy o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24751 Data: 2020-01-16 08:18:37
  • Od czego rosną i nie rosną mięśnie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] bezpośrednio na jądra komórkowe. W trakcie treningu następują mikrouszkodzenia tkanki mięśniowej. Podczas regeneracji komórki satelitarne są „wchłaniane”, a ilość jąder komórkowych wzrasta. W badaniach stwierdzono, że sterydy anaboliczne trwale zwiększają liczbę jąder komórkowych w mięśniach. W przypadku porównania zawodników [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6099 Data: 2019-01-08 10:17:38
  • [...] Warto przypomnieć, iż wg historycznego badania Elizabeth G. Frame, po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). Dlatego niekoniecznie panika związana z katabolizmem powysiłkowym jest uzasadniona, szczególnie dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8538 Data: 2019-06-08 21:58:26
  • Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3772 Data: 2020-02-06 16:20:55
  • Krótko trwające treningi mające dawać niesłychane efekty stanowią wabik, najczęściej dla osób niewiedzących jak pracochłonne jest osiąganie danych celów (np. odtłuszczonej, atletycznej sylwetki). Innymi słowy, przekonuje się daną osobę, iż można zastąpić 75-minutowy trening kilkoma minutami interwałów lub nawet sauną! Czym jest TABATA i na co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16597 Data: 2018-02-06 09:16:32
  • Suplementy na stawy dla biegaczy

    Artykuł
    Suplementy

    [...] odporność na ściskanie i elastyczność. Wczesne zmiany degeneracyjne wiążą się ze zwiększeniem zawartości w chrząstce wody i zmniejszenia ilości proteoglikanów. Spada ilość kolagenu typu II oraz ilość komórek tkanki chrzęstnej. Organizm broni się przed procesem degeneracyjnym (aktywacja chondrocytów, powstaje nowy kolagen i proteoglikany), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4188 Data: 2018-09-25 12:45:22
  • [...] z powodu lenistwa? Wiele na to wskazuje. Kulturyści często wzbudzają zazdrość mężczyzn. A przecież każdy może trenować oraz zdrowo się odżywiać, budować sylwetkę, zmniejszać ilość tkanki tłuszczowej w ustroju. Zamiast zrobić coś sensownego ze swoim życiem, mężczyźni wolą wymyślać teorie na temat osób trenujących. Czy tłuszcz wisceralny jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13145 Data: 2019-04-25 09:06:22